Hyresgaranti: Vad är det?

Vad är en hyresgaranti och hur fungerar den?

En hyresgaranti, också kallad hyresgarantiförsäkring, är en säkehet som lämnas på hyresavtal när företag hyr lokaler, exempelvis kontor. Den stora skillnaden och fördelen med hyresgarantier är att den, till skillnad från deposition eller bankgaranti, inte kräver att hyresgästen binder upp pengar motsvarande flera månadshyror hos hyresvärden eller banken.

Hyr eller ska du hyra en lokal?

Ebie erbjuder hyresgarantier - den moderna säkerheten på hyresavtal. Slipp binda dina pengar i en deposition eller bankgaranti, ansök om Ebie istället.

Vad används hyresgarantin till?

En hyresgaranti är en försäkring som ersätter hyresvärden för utebliven hyra eller skada på lokalen. Hyresgarantin skyddar därför hyresvärden mot att hyresgästen exempelvis skulle gå i konkurs, bryta mot hyresavtalet eller orsaka skador på lokalen. På liknande sätt fungerar alla säkerheter som hyresgästen lämnar på hyresavtal. 

Så mycket kostar hyresgaranti jämfört med bankgaranti och deposition

SEK
675
SEK*
Ansök här

*Betalningen faktureras för hela försäkrings perioden och inte per månad. Priset är bara ett riktpriser, alla ansökningar beräknas individuellt.

Hyresgaranti jämfört med bankgaranti och deposition

Som nämnt i inledningen skiljer sig en hyresgaranti från bankgaranti och deposition eftersom det inte finns någon kapitalbindning, men vad betyder det mer konkret? Jo, när man hyr en lokal som företag, exempelvis ett kontor eller en logistiklokal, så ber hyresvärden som regel att man lämnar en säkerhet under hyresavtalet. Säkerheten består ofta av en summa pengar som motsvarar mellan 3 till 12 månadshyror som man låser hos sin hyresvärd eller sin bank under hyresavtalets gång. För en bankgaranti betalar man därutöver en avgift på omkring 0,5% till 2% om året. 

En billig försäkring som garanti

Med en hyresgaranti däremot kan man lämna en säkerhet på hyresavtalet utan binda upp några pengar. Det är eftersom hyresgarantin är en försäkring. Det gör också att hyresgarantin inte påverkar kreditvärdigheten eller balansräkningen negativt, vilket de andra alternativen gör och även ett lån skulle göra. Hyresgarantin kostar, likt bankgarantin, pengar och försäkringspremien brukar motsvara mellan 1% till 4% av säkerhetssumman per år av hyresavtalets längd. 

Vill du se räkneexempel på hur mycket du kan spara på att använda är en hyresgarantier kan du se det här. Du kan också gå till huvudsidan och skrolla ner till vår kalkylator.

Skillnaden på hyresgarantier och hyresgarantier

Hyresgaranti som begrepp kan användas för att benämna två saker; en hyresgarantiförsäkring, som vi pratar om här, och ibland en bankgaranti. Den hyresgarantin som har beskrivits här och som erbjuds av Ebie är en försäkring och det krävs därför ingen kapitalbindning. I vissa fall kan bankgarantier till förmån av hyresvärdar även kallas hyresgarantier, vilket inte ska förblandas med Ebies försäkring.

En hyresgarantiförsäkring innebär att man slipper pantsätta och binda upp sina pengar. Om du vill läsa mer om det eller är intresserad av en hyresgaranti kan du läsa vårt inlägg Vilka säkerheter finns när du hyr nytt kontor eller lokal? eller på vår hemsida.

Så fungerar Ebies hyresgarantiförsäkring

  • Skicka in ansökan
  • Vi gör en riskanalys tillsammans med vår försäkringspartner, GarBo (detta tar normalt runt 1-3 arbetsdagar)
  • Om vi kan erbjuda en försäkring på ditt hyresavtal så återkommer vi med ett prisförslag
  • Om du vill gå vidare med vår försäkring så är det dags att prata med hyresvärden. Accepterar de redan försäkringen? Toppen! Annars hjälper vi dig gärna med att lyfta frågan med din hyresvärd
  • Efter din hyresvärd godkänt försäkringen så skickar vi en faktura
  • Efter att fakturan betalats så blir försäkringen aktiv! Du får ett försäkringsbrev som intyg på försäkringens giltighet

Du kan läsa mer om Ebie och vår hyresgarantiförsäkring här eller på ebie.se

Ta första steget. Ansök om Ebies hyresgaranti

Ebie erbjuder hyresgarantier - den moderna säkerheten på hyresavtal. Slipp binda dina pengar i en deposition eller bankgaranti, ansök om Ebie istället.

4 dec 2022

Mycket att hålla koll på när du hyr? Se vår video

Vi på Ebie har lång erfarenhet från hyresmarknaden och vet vad du som företag ska tänka på när du hyr. Här hittar du en video med en snabb och smidig genomgång.

Se video
Två män framför en grå betongvägg. Den vänstra är blond och har en blå uppknäppt skjorta över en vit t-tröja. Den högra är brunhårig och har en blommig skjorta.