Bankgaranti: Vad är det?

En kortfattad beskrivning av bankgarantin

En bankgaranti innebär att din bank går i borgen för ditt hyresåtagande och fungerar, från hyresvärdens perspektiv, väldigt likt vår depositionsförsäkring. Skillnaden är att bankgarantin i regel har ett motförbindelsebelopp, alltså det belopp du måste lämna hos i säkerhet hos banken för att de ska utfärda bankgarantin. Motförbindelsebeloppet brukar motsvara bankgarantibeloppet, vilket innebär att du låser lika mycket pengar som med en deposition, bara att du dessutom betalar ränta för tjänsten.

Det finns många alternativ till bankgarantier, exempelvis depositioner och hyresgarantiförsäkring. En hyresgarantiförsäkring innebär dessutom att man slipper pantsätta och binda upp sina pengar. Om du vill läsa mer om det kan du läsa vårt inlägg Vilka säkerheter finns när du hyr nytt kontor eller lokal? eller på vår hemsida.

Hyr eller ska du hyra en lokal?

Ebie erbjuder hyresgarantier - den moderna säkerheten på hyresavtal. Slipp binda dina pengar i en deposition eller bankgaranti, ansök om Ebie istället.

Kontor med kvinna och dator som tänker på bankgarantin.

Vad kostar en bankgaranti?

Föreställ dig att du lämnar 400.000 SEK i 3 år som säkerhet. Med en bankgaranti binder du i regel upp den mängden kapital och betalar en årlig premie. Premien varierar men ligger sannolikt kring 0,5% av beloppet, dvs 2000 kr om året. Efter att de 3 åren har får du tillbaka dina 400.000 kr förutsatt att inga hyresbetalningar missats eller ingen förstörelse på lokalen inträffat. Ytterligare indirekta kostnader tillkommer i form av inflation och den alternativkostnad som finns till följd av att du inte kan arbeta med kapitalet.

Resultatet blir då:

  • Du låser in 400.000 SEK i 3 år
  • 10% i alternativkostnad
  • 0,5% ränta

Total kostnad: 138.400 kr

Alternativ till bankgarantin

Det finns ett flertal alternativ till bankgarantin. Framförallt depositionen och nu Ebies depositionsförsäkring. Du kan läsa mer om de olika alternativen i vår artikel Vilka säkerheter finns när du hyr nytt kontor eller lokal?

Ebies depositionsförsäkring

Ebie har ett utvecklat ett unikt alternativ till de traditionella säkerheterna. Ebies depositionsförsäkring ger fullständig säkerhet till hyresvärd och hyresgäst men till skillnad från bankgarantin eller depositionen binder den inte upp något kapital. Istället tillåter Ebies lösning hyresgästen att arbeta med sitt kapital och skapa sig stabilare finansiella förhållanden. Samtidigt kan hyresvärden få bättre insyn i sitt riskarbete och snabbare fylla upp sina lokaler. Allt smidigt, enkelt och riskfritt. Ebies depositionsförsäkring är därför förmånligare för både hyresgäst och hyresvärd.

Du kan läsa mer om Ebie och vår depositionsförsäkring här eller på ebie.se.

Vill du ansöka om en depositionsförsäkring kan du göra det här. Processen tar bara 2 minuter och kan spara dig hundratusentals kronor.

31 mar 2022

Mycket att hålla koll på när du hyr? Se vår video

Vi på Ebie har lång erfarenhet från hyresmarknaden och vet vad du som företag ska tänka på när du hyr. Här hittar du en video med en snabb och smidig genomgång.

Se video
Ville och Edvin på Ebie framför en grå betongvägg.