Deposition: vad är det?

Om depositioner i korthet

En deposition är en typ av pantsättning som betalas när man tecknar ett hyreskontrakt. Depositionen fungerar som en säkerhet för hyresvärden ifall en hyresgäst exempelvis inte betalar hyran eller skadar hyreslokalen. Vanligtvis är en deposition, eller liknande säkerhet, ett krav när man hyr en kommersiell lokal som ett kontor, lager eller butikslokal. Depositioner förekommer också vid hyra av bostäder, men i detta inlägg fokuserar vi på depositioner för kommersiella lokaler. Om en hyresgäst bryter mot sina förpliktelser i hyreskontraktet kan hyresvärden nyttja hela eller delar av depositionen för att täcka sina kostnader. Hyresvärden får på så vis ett skydd i det fall en hyresgäst hamnar på obestånd och inte kan betala hyran.

Hyr eller ska du hyra en lokal?

Ebie erbjuder hyresgarantier - den moderna säkerheten på hyresavtal. Slipp binda dina pengar i en deposition eller bankgaranti, ansök om Ebie istället.

Hur stor är en deposition?

Depositionens storlek kan variera mycket från hyrekontrakt till hyreskontrakt och från hyresvärd till hyresvärd. Vanligtvis motsvarar depositionen tre till sex månadshyror, men det är inte ovanligt att beloppet uppgår till hela nio eller tolv månader. I lagen finns dock inga krav på hur stor eller liten depositionen ska vara eller huruvida en säkerhet krävs över huvudtaget.

Lika svårt att säga hur stor depositionen är i termer av månadshyror är det att ge ett typsnitt på depositionsbeloppet. Det beror på att lokalens storlek och läge kan påverka hur hög hyran är. Även en faktor som hur mycket anpassningar hyresvärden gjort i lokalen kan påverka depositionssumman. På Ebie har vi sett depositioner som sträcker sig mellan tiotusentals kronor och flera miljoner kronor. Det är därför inte ovanligt att hyresgästen binder hundratusentals kronor i deposition när de hyr en ny lokal.

Så mycket kostar hyresgaranti jämfört med en deposition

SEK
675
SEK*
Ansök här

*Betalningen faktureras för hela försäkrings perioden och inte per månad. Priset är bara ett riktpriser, alla ansökningar beräknas individuellt.

Räkneexempel för företagslokaler

Föreställ dig att du lämnar 400.000 SEK i 3 år som säkerhet. Med en bankgaranti binder du i regel upp den mängden kapital. Efter att de 3 åren har får du tillbaka dina 400.000 kr förutsatt att inga hyresbetalningar missats eller ingen förstörelse på lokalen inträffat. Ytterligare indirekta kostnader tillkommer i form av inflation och den alternativkostnad som finns till följd av att du inte kan arbeta med kapitalet.

  • Du låser in 400.000 SEK i 3 år
  • 10% i alternativkostnad
  • 0% ränta (förutsatt att du inte lånat för att bekosta depositionen)

Total kostnad: 132.400 kr 

Vad används depositionen till?

Depositionen används som säkerhet av hyresvärden och nyttjas om hyresvärden anser hyresgästen brutit mot sina förpliktelser. Ett vanligt fall är om hyresgästen inte betalat sin hyra exempelvis om dem hamnat på obestånd. I de allra flesta fallen sköter dock hyresgästen sina förpliktelser och får därför tillbaka depositionssumman. Det förutsätter att en utflyttsbesiktning skett utan anmärkning och att det inte finns några uteblivna betalningar. I många fall behöver hyresgästen formellt be hyresvärden om att få depositionen utbetald efter utflytt.

Alternativ till depositionen på företagslokaler

Det finns ett flertal alternativ till depositionen, framförallt bankgarantin och nu Ebies depositionsförsäkring. Du kan läsa mer om de olika alternativen i vår artikel Vilka säkerheter finns när du hyr nytt kontor eller lokal?

Det finns många alternativ till depositioner, exempelvis bankgarantier och hyresgarantiförsäkring. En hyresgarantiförsäkring innebär dessutom att man slipper pantsätta och binda upp sina pengar. Om du vill läsa mer om det kan du läsa vårt inlägg Vilka säkerheter finns när du hyr nytt kontor eller lokal? eller på vår hemsida.

Så fungerar Ebies hyresgarantiförsäkring

  • Skicka in ansökan
  • Vi gör en riskanalys tillsammans med vår försäkringspartner, GarBo (detta tar normalt runt 1-3 arbetsdagar)
  • Om vi kan erbjuda en försäkring på ditt hyresavtal så återkommer vi med ett prisförslag
  • Om du vill gå vidare med vår försäkring så är det dags att prata med hyresvärden. Accepterar de redan försäkringen? Toppen! Annars hjälper vi dig gärna med att lyfta frågan med din hyresvärd
  • Efter din hyresvärd godkänt försäkringen så skickar vi en faktura
  • Efter att fakturan betalats så blir försäkringen aktiv! Du får ett försäkringsbrev som intyg på försäkringens giltighet

Du kan läsa mer om Ebie och vår hyresgarantiförsäkring här eller på ebie.se

Ta första steget. Ansök om Ebies hyresgaranti

Ebie erbjuder hyresgarantier - den moderna säkerheten på hyresavtal. Slipp binda dina pengar i en deposition eller bankgaranti, ansök om Ebie istället.

14 mar 2023

Mycket att hålla koll på när du hyr? Se vår video

Vi på Ebie har lång erfarenhet från hyresmarknaden och vet vad du som företag ska tänka på när du hyr. Här hittar du en video med en snabb och smidig genomgång.

Se video
Ville och Edvin på Ebie framför en grå betongvägg.