Ebie och Gar-Bo i nytt samarbete om alternativ till hyresdepositioner

Ebie och Gar-Bo har inlett ett samarbete för att ta fram ett försäkringsbaserat alternativ till hyresdepositioner och bankgarantier som säkerhet i kommersiella hyresavtal. Produkten lanserar nu i ett pilotstadie innan den görs tillgänglig för hela svenska marknaden.

Hyresdepositioner och bankgarantier i kommersiella hyresavtal innebär idag att hyresgäster ofta tvingas låsa in 3-12 månadshyror i säkerhet till hyresvärden och har länge satt hyresgäster i en besvärlig sits. De tvingas offra värdefullt kapital, inte för skador som har skett, utan för skador som kan ske. Den onödiga kapitalbindningen leder också till att hyresgäster mister likviditet som annars investerats i verksamheten och bidragit till tillväxt och produktivitet. Därför ställer onödig kapitalbindning inte bara till det för enskilda hyresgäster, utan också för samhället i stort. I Norden uppgår den totala mängden kapital som är bundet i deposition och bankgaranti till runt 50 miljarder kronor. Det är alltså tiotals miljarder, som hade kunnat gynna nordiskt näringsliv, som aldrig kommer till användning.

Samarbetet inleds omgående och innebär att Ebie blir försäkringsförmedlare åt Gar-Bo, och ansvarar därmed för distributionen och kundkontakten. Ebie har dessutom börjat utveckla en egen plattform, som ska underlätta administration och distribution för hyresvärdar, hyresgäster och Ebie. Gar-bo ansvarar som försäkringsbolag för det försäkringstekniska och agerar kapacitetsgivare i samarbetet.

“Ebie har hittat en tydlig lucka på hyresmarknaden där försäkring kan ha stor nytta. Med vår försäkringskompetens och Ebies distribution och teknik är jag övertygad om att detta är starten på en mycket lovande samarbete”, säger Anders Gistrand, Försäljningschef på Gar-Bo.

Nu väntar ett pilotstadie, där Gar-Bo och Ebie testar lösningen i en mindre skala för att sedan utvärdera och förbättra. Därefter planeras produkten att lanseras brett på den svenska marknaden runt årsskiftet.

”Vi är väldigt glada över att inleda det här samarbetet med Gar-Bo. Vår ambition är att vara med och bidra till framtidens hyresmarknad. Att vi får en så välrenommerad och kunnig samarbetspartner som försäkringsbolag ger oss goda förutsättningar att ta klivet och utmana branschen på riktigt”, säger Edvin Lindhout, CEO på Ebie.

Om Ebie

Ebie är ett start-up, sprungen ur SSE Business Lab på Handelshögskolan i Stockholm. Bolaget har i samarbete med GarBo Försäkring tagit fram ett försäkringsalternativ till hyresdepositioner och bankgarantier som säkerhet i kommersiella hyresavtal. Försäkringen hjälper företag att slippa binda kapital vid tecknande av hyreskontrakt och hyresvärdar kan också lättare hyra ut sina fastigheter genom snabbare affärer och fler sökande hyresgäster.

Presskontakt

Edvin Lindhout, VD

edvin.lindhout@ebie.se

0760529634

18 aug 2021