En modern fastighetsfasad som visas i headern på Ebies startsida, symboliserande deras innovativa hyresgarantitjänster för företag och fastighetsägare.

Hyra ut lokal: Komplett guide för fastighetsägare 

För att säkerställa en trygg och rättvis uthyrning är det viktigt att ha koll på lokalhyrans uppbyggnad, hur förhandlingar går till och vilka juridiska aspekter som spelar in. Här går vi igenom de viktigaste delarna du som fastighetsägare behöver känna till. 

28 feb 2025

Vad är lokalhyra? 

Lokalhyran består av tre huvuddelar: 

  • Bashyra – även kallad kallhyra, utgör grundhyran utan drifttillägg och justeras vanligtvis årligen eller kvartalsvis enligt KPI (konsumentprisindex). 
  • Drifttillägg – inkluderar kostnader för värme, skötsel, el, vatten och andra driftskostnader som lokalvård, snöröjning och ventilationskontroller. Dessa justeras efter prisutvecklingen i producent- och importledet.  
  • Fastighetsskatt – bestäms enligt skattelagstiftningen och baseras på den uthyrda arean i förhållande till byggnadens totala yta. 

Tips! Som fastighetsägare kan det vara mer fördelaktigt att förhandla drifttilläggen snarare än bashyran, eftersom en högre bashyra ofta ger större möjlighet till en förmånligare hyresnivå vid nya avtal. För mer information om hur fastighetsskatten beräknas, besök Skatteverket. 

Hur fungerar förhandlingen av lokalhyran? 

För att förhandla lokalhyran på rätt sätt krävs en god insikt i lokalhyresmarknaden. Grunden för förhandlingen är marknadshyran, det vill säga hyran för liknande lokaler i området. 

  • Ett lokalhyreskontrakt måste sägas upp i rätt tid för att kunna omförhandlas. 
  • Vanligtvis löper kontrakten till den 1 oktober, men med nio månaders uppsägningstid betyder det att uppsägningen måste ske senast den 31 december. 
  • Om uppsägningen görs på felaktiga grunder kan fastighetsägaren bli skadeståndsskyldig, därför är det viktigt att marknadshyran bedöms korrekt från början. 

Du kan läsa mer om hyresförhandlingar och lagstiftning på Fastighetsägarnas hemsida

Vad är marknadshyra? 

Marknadshyran är den hyra som liknande lokaler i samma läge och standard kan ta ut på marknaden. Eftersom lokalhyror inte regleras av lagar styrs marknadshyran av efterfrågan. Att ha koll på aktuella marknadshyror i området hjälper dig att få ut det rätta värdet för din lokal. Ett bra verktyg för att analysera marknadshyror är Lokalguiden, där du kan jämföra priser och utbud. 

Säkerhet vid uthyrning  

Att tänka på säkerheten vid uthyrning är avgörande. Se till att lokalerna har godkända lås och larm, samt att hyresgästen har en försäkring som täcker eventuella skador. Gör bakgrundskontroller på potentiella hyresgäster för att minimera risker. 

Att skriva lokalhyreskontrakt 

När du hyr ut en lokal är det viktigt att ha ett tydligt hyreskontrakt för att undvika framtida tvister. Hyresavtalet bör specificera: 

  • Lokalens storlek och användningsområde. 
  • Uppsägningstid och hyresnivå. 
  • Ansvarsfördelning för underhåll och eventuella ändringar i lokalen. 

En detaljerad genomgång av vad som bör ingå i ett lokalhyreskontrakt finns på Hyresnämndens hemsida. 

Att ha en genomtänkt strategi för uthyrning och vara väl förberedd vid förhandlingar kan ge dig som fastighetsägare bättre hyresvillkor och en tryggare uthyrning. Om du vill ha professionell rådgivning eller hjälp med att ta fram ett juridiskt korrekt hyreskontrakt kan du kontakta en fastighetsjurist eller en branschorganisation som Fastighetsägarna.