Rekonstruktionslagen (Lag (2022:964) om företagsrekonstruktion) är en svensk lagstiftning som reglerar hur ett företag i ekonomisk kris kan omstruktureras för att undvika konkurs. Den nya rekonstruktionslagen introducerades 2022 och ersatte en äldre lag från 1996. Syftet med lagen är att ge företag möjlighet att genomföra en rekonstruktion och återställa sin ekonomiska stabilitet.
Hur påverkas en hyresvärd av rekonstruktionslagen?
Om en kommersiell hyresgäst går in i en företagsrekonstruktion kan det ha flera konsekvenser för hyresvärden:
1. Betalningsanstånd och skuldnedskrivning
2. Hyreskontraktets fortsättning eller uppsägning i den gamla lagen
3. Förändrade spelregler – den nya lagens påverkan
4. Säkerheter i hyresavtal – en risk för hyresvärden
I takt med att rekonstruktioner ökar blir säkerheter i hyresavtal allt viktigare. En säkerhet kan tas i anspråk vid ett rekonstruktionsförfarande och ger hyresvärden ersättning utöver det som fås genom en ackordsuppgörelse. Hyresvärden kan därför få ersättning för sin skada, och endast den del av skada som överstiger säkerhetsbeloppet blir en del av ackordet.
Men för att hyresvärden ska ha rätt att ta säkerheten i anspråk vid en rekonstruktion behöver detta regleras i hyresavtalet. Ett problem är att många standardavtal inte är formulerade för att täcka skadestånd enligt den nya rekonstruktionslagen. Om säkerhetsklausulerna i hyresavtalet enbart hänvisar till 12 kap. Jordabalken och förpliktelser i hyresavtalet, men inte specifikt nämner rekonstruktionslagens skadeståndsbestämmelser, kan hyresvärden stå utan det skydd som var tänkt. Domstolar tolkar i regel säkerhetsåtaganden restriktivt, vilket kan leda till att hyresvärden inte kan nyttja den säkerhet som ställts, utan ändå blir en oprioriterad fordringsägare.
5. Hur kan hyresvärdar skydda sig?
För att minimera risken för ekonomiska förluster vid en rekonstruktion bör hyresvärdar vidta följande åtgärder:
Exempel på hur lagen använts
Den nya lagen har haft stor inverkan på flera företag och fastighetsägare. Tre välkända varumärken har använt rekonstruktionen för att anpassa sina hyreskostnader:
Slutsats
Den nya rekonstruktionslagen har skapat en ny spelplan där hyresvärdar bär en större risk. Företag kan numera använda rekonstruktion som ett verktyg för att avveckla eller omförhandla hyresavtal på fastighetsägares bekostnad.
Genom att vara proaktiv, kräva större säkerheter och noggrant analysera hyresgästers ekonomi kan en hyresvärd minska sina risker och anpassa sig till den nya verkligheten. Dessutom är det avgörande att säkerhetsklausuler i hyresavtal uppdateras för att även täcka skadestånd enligt rekonstruktionslagen – annars riskerar hyresvärdar att få en kalldusch när rekonstruktionen väl är ett faktum.