För att vara på den säkra sidan gäller det inte bara att ha en säkerhet i hyresavtalet – det är minst lika viktigt att välja rätt belopp och upplägg. Här går vi igenom vad du behöver tänka på för att skapa ett tryggt och välbalanserat hyresavtal, oavsett om du är hyresvärd eller hyresgäst.
En välgenomtänkt säkerhet är nyckeln till att minimera riskerna i ett hyresförhållande. Men vilken typ av säkerhet passar dig som fastighetsägare bäst? Här är några viktiga frågor att besvara:
1. Vilka villkor gäller för bankgarantin?
En bankgaranti kan ge stark ekonomisk trygghet, men villkoren kan skilja sig mellan olika banker. Se till att du förstår exakt hur garantin fungerar och vilka processer som krävs för att lösa in den.
2. Är moderbolaget tillräckligt starkt för en moderbolagsborgen?
Om hyresgästen erbjuder en moderbolagsborgen, bör du säkerställa att moderbolaget har en stark finansiell grund. Gör en noggrann kreditkontroll för att minska risken.
3. Vilka försäkringsvillkor gäller för hyresgarantin?
Hyresgarantier som baseras på försäkringar kan vara smidiga, men kontrollera villkoren noggrant. Hur snabbt kan ersättning betalas ut? Vilka begränsningar finns?
4. Vill vi verkligen hantera depositioner?
Depositioner är ett alternativ som ofta innebär en administrativ börda. Överväg om en annan säkerhetsform kan vara mer effektiv och mindre tidskrävande.
När du utformar ett hyresavtal är det viktigt att säkerheten är anpassad efter risken. Ta hänsyn till följande:
Säkerhetens belopp ska inte vara godtyckligt utan baseras på en grundlig analys av avtalet. Här är några frågor att besvara för att hitta rätt nivå:
1. Bör säkerheten gälla under hela avtalsperioden?
Säkerheten kan behöva vara aktiv under hela avtalsperioden för att ge ett kontinuerligt skydd.
2. Ska säkerheten ställas vid tillträde eller vid avtalsskrivning?
Fundera över vilken tidpunkt som bäst minimerar risken för förlust.
3. Behöver säkerheten indexeras med hyran?
Om hyran justeras över tid, exempelvis med inflationen, bör säkerheten följa samma utveckling.
4. Ska säkerheten ställas vid tillträde eller vid avtalsskrivning?
Förutbestämda händelser, som förändringar i hyresgästens kreditvärdighet, kan göra det nödvändigt att höja eller sänka säkerheten.
Ebie hjälper dig bedöma vad rätt belopp är för det specifika hyresavtalet. Vi stöttar också med rådgivning och framtagning av skrivningar för ett vattentätt hyresavtal.