Nystartad vårdcentral hittade rätt lokal utan onödig belåning

När Högsboläkarna först fick höra att en bankgaranti skulle behövas för att hyra sin tilltänkta lokal insåg de att det kunde bli en kostsam affär. Bankgarantin låg på hundratusentals kronor och skulle innebära både ytterligare privat belåning och att viktiga investeringar i verksamheten behövde vänta. När de därför kom i kontakt med Ebie var Ebies hyresgaranti ett solklart val.

Utmaningen

Att öppna ny vårdcentral är en lång och krävande process. Det var inget undantag för Jessica Bergerheim och Sara Tengvall, initiativtagarna bakom Högsboläkarna, när de skulle öppna sin nya vårdcentral i Göteborg. Bygglov och godkännande av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen hade fåtts, men när hyresvärden krävde en bankgaranti för att få hyra lokalen var det besvärligt. Mycket pengar hade redan lagts på nödvändiga investeringar i maskiner och inventarier, så en bankgaranti hade inneburit ökad privat belåning och att det skulle ta längre tid att rekrytera personal och satsa på mer utrustning. Därför valde Jessica och Sara att söka efter alternativ.

Hyr eller ska du hyra en lokal?

Ebie erbjuder hyresgarantier - den moderna säkerheten på hyresavtal. Slipp binda dina pengar i en deposition eller bankgaranti, ansök om Ebie istället.

Lösningen

Valet landade till slut på Ebies hyresgaranti. Ebies hyresgaranti är en ny typ av försäkringslösning som är utformad just för företag som inte vill binda kapital i en bankgaranti eller deposition. Till skillnad från bankgarantin innebar Ebies hyresgaranti att Högsboläkarna inte behövde sätta in pengar på ett särskilt depositionskonto. De betalar endast en årlig försäkringspremie, motsvarande en tjugofemtedel av bankgarantibeloppet.

Genom att välja hyresgaranti i stället för deposition eller bankgaranti slapp vi låna lika mycket som vi hade räknat med från början. Nu har vi utrymme att satsa på mer utrustning och personal tidigare än i vår ursprungliga plan". – Jessica Bergerheim, Högsboläkarna

Resultatet:

Sparade pengar:

  • För Ebies hyresgaranti betalade Högboläkarna en försäkringspremie på 4% om året. Jämför det med räntekostnaden för att först låna pengar (2-4%), administrationskostnaden för en bankgaranti (0.5-2.5%) och inte minst alternativkostnaden på de lånade pengarna (8-12%).

Slapp onödig belåning – kan växa snabbare:

  • Med Ebies hyresgaranti slapp Högsboläkarna onödig belåning. Istället har man kvar låneutrymmet, som kan användas till en mer värdefull investering (t.ex. maskiner eller anställda). Under tiden har man en smalara balansomslutning och därmed högre avkastning på kapitalet.

Nyfiken på hur mycket du hade sparat? Fyll i vårt ansökningformulär eller kontakta oss på contact@ebie.se

25 aug 2022

Mycket att hålla koll på när du hyr? Se vår video

Vi på Ebie har lång erfarenhet från hyresmarknaden och vet vad du som företag ska tänka på när du hyr. Här hittar du en video med en snabb och smidig genomgång.

Se video
Två män framför en grå betongvägg. Den vänstra är blond och har en blå uppknäppt skjorta över en vit t-tröja. Den högra är brunhårig och har en blommig skjorta.